Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det betyr at du ikke stiller en personlig eiendel som sikkerhet for pengene du har lånt. Et boliglån har sikkerhet i boligen du kjøper. Det betyr at banken kan selge boligen din om du ikke betaler lånet i henhold til avtalen. Dette er grunnen til at forbrukslån er dyrere, og betingelsene kan variere. I denne artikkelen får du vite mer om hva du selv kan gjøre om du får problemer med å betale ned forbrukslånet ditt.

Se nøye på betingelsene

Et lån til forbruk kan være mye dyrere enn et boliglån. Renten kan være ti ganger så høy. De månedlige kostnadene kan være mye større enn beløpet kanskje skulle tilsi. Om du skal ta opp et forbrukslån, kan det derfor være lurt å søke hos flere banker. Det finnes ulike betingelser fra bank til bank. Se for eksempel Finansportalen for å finne det beste tilbudet. Du kan også be om tilbud fra flere banker. Husk at hele lånet skal betales tilbake igjen.

  • Et lån til forbruk er uten sikkerhet
  • Søk lån hos flere låneaktører for bedre tilbud

Det kan likevel finnes situasjoner i livet der det passer å ta opp et forbrukslån. Kanskje får du et godt tilbud på nytt kjøkken to måneder før feriepengene kommer. Eller kanskje skal du kjøpe en bil som er for gammel til at du kan få et vanlig billån. Det finnes like mange grunner som det finnes lån. Du bør likevel vurdere nøye om det er et forbrukslån som passer ditt behov aller best, fordi det koster mye. Bruk gjerne en sammenligningstjeneste på nett.

Et forbrukslån er der selv om livet endrer seg

Livet går ikke alltid som man hadde tenkt. Det kan skje ting som gjør at det blir vanskelig å betale tilbake det avtalte beløpet. Slike ting kan skje i alles liv. Kanskje har du mistet jobben eller blitt permittert. Kanskje opplever du et samlivsbrudd. Livet endrer seg for alle, noen ganger mer enn andre. Da er det viktig at du holder god kontroll og ikke prøver å glemme problemene. Mye kan ofte løses med noen få, enkle grep. Ta kontroll over situasjonen selv.

  • Vurder nøye om du trenger et lån til forbruk
  • Ta tak i problemene om de kommer

Ulike tiltak for ulik tidshorisont

Det første du bør gjøre er å få en oversikt over din egen situasjon. Vurder om betalingsproblemene dine av midlertidig karakter. Da kan det være lurt å ta kontakt med baken med én gang. Kanskje kan du få betalingsfri en periode, eller eventuelt betale mindre i noen måneder enn først avtalt. Det vil uansett være lurt å holde kontakten med banken din. Kanskje de kan hjelpe deg å komme over kneika. De er i alle fall interessert i å vite hvordan situasjonen går.

Når ting tar lenger tid

Hvis du ser at dine problemer med å betale lånet er av langvarig art, bør du også kontakte banken. Banken har mest sannsynlig opplevd lignende situasjoner før. De kan kanskje komme med råd og tips til hva du bør gjøre. Kanskje går det an å forlenge løpetiden på lånet for at endene skal møtes hver måned. Det kan også være lurt å lese betingelsene. Noen banker tilbyr forsikring mot betalingsproblemer. Denne kan komme til nytte. Ta de mulighetene som ligger foran deg.

Et nytt forbrukslån kan være en god idé

Hvis du har tatt tak i problemene dine raskt, har du sannsynligvis flere muligheter. Én av disse kan være å refinansiere. Det betyr å betale ned lånet eller lånene du har med et nytt lån. For at dette skal lønne seg må du komme ut med lavere månedlige kostnader. Målet er at du faktisk klarer å betjene lånet du har. Et nytt lån kan ha andre og bedre betingelser som gjør at du kommer bedre ut av det totalt sett. Det er viktig å lese vilkårene nøye.

Banken kan også hjelpe deg på andre måter. Kanskje er det et godt alternativ å forlenge løpetiden på lånet for å redusere de månedlige og årlige kostnadene. Om situasjonen din skulle bedre seg går det alltid an å innbetale mer senere. Ingen banker sier nei til det. Det er viktig å tenke på at løsningen skal være langvarig og fungere. Å gå inn for en svært optimistisk løsning kan være fristende. Den kan også bli vanskelig å forholde seg til over lang tid. Banken kan derimot gi deg gode råd om dette.

Oversikt er alltid lurt

Uavhengig av om problemene dine er av kortvarig eller langvarig art, bør du se på din egen inntekt. Kanskje har du mulighet til å gjøre noe med denne. Å jobbe overtid er et alternativ. Du kan eventuelt kanskje få en ekstrajobb for å få inn nok penger hver måned. Mulighetene kan være mange. Det finnes mange store og små jobber på nett. Her gjelder det å se på mulighetene og ikke bare begrensningene. Litt ekstra jobb kan utgjøre en større forskjell enn du tror.

Hva så med utgiftene. Det kan lønne seg å ta en skikkelig gjennomgang av disse. Det er nesten utallige måter å spare penger på. Kanskje betaler du for mye for strømmen eller telefonabonnementet. Én av de store utgiftspostene for de fleste er mat. Her kan det være mye å hente. Det er fort gjort å handle hver dag, men det kan lønne seg å planlegge litt langsiktig. Om du er usikker på hvor mye du bør bruke på ulike poster, se gjerne på SIFOs referansebudsjett.

Når det ikke går likevel

Kanskje har andre mennesker muligheter til å få tak i penger enn du har tenkt på. Om du har noe å selge, kan det gi kjærkomne inntekter. Kanskje kan du låne penger privat med lav eller ingen rente. Noen har også mulighet til å få forskudd på arv for å løse problemene sine. Utestående feriepenger kan hjelpe til om dette er en mulighet. Uansett bør du tenke både mye og kreativt i et forsøk på å løse din egen situasjon. Noen du kjenner kan kanskje hjelpe deg.

Selv om du har prøvd alle muligheter, kan det hende at det ikke går. Da er det en mulighet å søke profesjonell hjelp. Alle kommuner i Norge skal tilby økonomisk rådgivning til sine innbyggere. Dette tilbudet er gratis. Om du ikke finner informasjon på kommunens nettsider kan du ta kontakt på telefon. Her kan du få hjelp av kvalifisert personell som kan fortelle deg mer om hva du bør gjøre videre. Det er altså ingen grunn til å betale for slik rådgivning, da dette er et tilbud til alle.

Ikke gjem deg for problemene

Om du skulle få problemer med å betale tilbake ditt forbrukslån er det én ting som er svært viktig. Så fort problemene oppstår bør du ta tak i dem. Det å la ting gå sin gang løser ingenting.

Det eneste du kan oppnå med dette er å stadig skylde mer penger. Slik får du raskt også et dårlig forhold til banken din. Det løser altså ingenting, tvert imot. Selv om det kan virke vanskelig, er det likevel lurt å ta tak i problemene. Søk hjelp om du trenger det.

Forbrukslån til glede og fortvilelse

For de fleste er det ingen problemer med å ta opp eller betale tilbake et lån. For noen blir det likevel vanskelig. Derfor er det lurt å tenke seg godt om før du tar opp et lån av denne typen. Om det går virkelig ille, kan det får konsekvenser for mange år fremover.
Et slikt lån kan hjelpe deg å oppfylle en drøm. Det kan likevel også bidra til å knuse en annen. Derfor er det lurt å tenke seg godt om og ikke gjøre noe spontant.