Målet med å refinansiere gjeld er å få bedre vilkår, som lavere rente. Dette kan du få med refinansiering av både boliglån og lån uten sikkerhet, slik som forbrukslån. Én av grunnene til at refinansiering fører til bedre vilkår er lovgivningen. Når du søker om å refinansiere, kan i hovedsak ikke bankene tilby et lån som har dårligere vilkår enn det du har i dag.

Refinansiering, hva er det?

Refinansiering er enkelt forklart å ta opp et nytt lån for å nedbetale et eller flere andre. Du kan også søke om å refinansiere for å samle flere lån i ett større lån. Dette kan gjøres både med og uten sikkerhet i bolig. Har du boliglån, kan du søke om økt lån for å inkludere andre lån eller betale for andre utgifter.

Søker du om økt boliglån vil du i de fleste tilfeller beholde samme vilkår som du har i dag knyttet til renter og nedbetalingstid. Om du derimot søker om refinansiering av gjeld med refinansieringslån for å samle lån og kreditter, vil du få bedre lånevilkår.

5 gode grunner til å søke om refinansiering

  1. Bedre oversikt over gjeld og privat økonomi
  2. Spar penger ved å betale mindre renter og gebyrer
  3. Kortere nedbetalingstid gjør deg raskere gjeldsfri
  4. Lavere månedlige og totale kostnader
  5. Bedre lånevilkår med lavere rente

Hvordan få bedre lånevilkår og lavere rente

Det finnes flere måter å få bedre vilkår knyttet til lån. Du kan for eksempel søke om å samle flere lån og kreditter inn i et større lån.

Refinansiere med boliglånet

Boliglån har lenge hatt den laveste renten sammenlignet med blant annet forbrukslån. Ønsker du å samle flere lån og kreditter med høye renter og få bedre vilkår, kan du søke om økt boliglån. Du kan også søke om å flytte lånet til en annen bank. For en oversikt over ulike lånetilbud, kan du benytte deg av en låneportal for boliglån.

Om du ønsker å refinansiere med boliglånet, kan du søke om refinansiering inntil 85 % av boligens verdi. Hvor mye du har i boliglån vil påvirke hvor mye du kan øke lånet med. Du kan også søke om lån til refinansiering med sikkerhet i boligen for å få bedre vilkår, selv om du ikke har boliglån. Også her er grensen 85 % av boligens verdi.

Refinansiere med forbrukslån

Et alternativ til å få bedre vilkår og lavere renter er å søke om refinansieringslån uten sikkerhet. Med denne metoden kan du låne inntil 600 000 kroner til refinansiering av andre forbrukslån uten sikkerhet. Maksimal nedbetalingstid er 15 år, men du vil ikke få innvilget en lenger nedbetalingstid enn du allerede har. Dette er én av fordelene med å søke om å refinansiere med forbrukslån.

Bankene kan ikke innvilge søknader som gir dårligere vilkår enn det du har i dag. Derfor lønner seg å søke refinansiering hvis du har lån uten sikkerhet.

Forbedre kredittscore

Hvor høye eller lave renter du får tilbud om avhenger av din kredittscore. Ved å forbedre denne, kan du også oppnå bedre lånevilkår. Den enkleste måten å bedre kredittscoren på er å øke inntekten eller redusere gjeldsgraden din. Betalingsanmerkninger vil påvirke scoren negativt. Det vil si at du vil bedre din score nesten umiddelbart dersom du får denne slettet ved å utbetale kravene.

Sammenligning av avtaler om refinansiering

Den beste måten å få lavere rente på er å sammenligne lånetilbud. Dette kan du gjøre hos en låneportal, en lånemegler eller generelt ved et søk på Internett.

Med en låneportal får du kun et estimat på lånets pris, som kan gi god veiledning til hvilke banker som er verdt å vurdere. Hos en lånemegler kan du søke om refinansieringslån hos flere banker samtidig, og sammenligne tilbudene før du signerer en avtale. Når du skal sammenligne er det viktig å følge med på renter, både nominelle og effektive, men også gebyrer og de totale kostnadene.