På internett og sosiale medier finnes det mange annonser for forbrukslån. Det kan være forlokkende å ta opp et kortsiktig lån for å realisere drømmereisen eller for å få det perfekte kjøkkenet. Ofte er forbrukslån mulig å få til på kort tid og det er færre hensyn å ta enn for mange andre lån. Det kan likevel være vanskelig å vite hva forbrukslån faktisk er, hva det koster, hva du kan bruke forbrukslån til og hvem forbrukslån passer for. Som med alle andre ting, lønner det seg å ha kunnskap om produktet før man forplikter seg.

Det er også veldig viktig å være klar over at alle lån, inkludert forbrukslån nå er del av gjeldsregisteret, som betyr at når du søker om huslån, vil et eventuelt forbrukslån vises og bli en del av den samlede gjelden.

Hva er forbrukslån

Kort fortalt er et forbrukslån et kortsiktig lån uten sikkerhet. Et boliglån har for eksempel pant, eller sikkerhet, i et hus. Et billån har sikkerhet i en bil. Det betyr også at et huslån forplikter forbrukeren til å bruke pengene på huset, mens et billån skal brukes til bil. Et forbrukslån har ingen slike begrensninger, men det stilles altså ingen sikkerhet. Siden det ikke stilles sikkerhet til lånet, betyr det en del for hvordan bankene bestemmer renten.

Renter

Et huslån har som regel forholdsvis lav rente fordi sikkerheten i bolig er regnet som god sikkerhet. Et billån har noe høyere rente fordi sikkerheten i bil er noe lavere ettersom en bil har normalt sett et verditap, mens et hus normalt stiger i verdi. Siden forbrukslån ikke har noe sikkerhet, tar utlåner større risiko. Høyere risiko betyr høyere rente for forbrukeren. Derfor er ofte forbrukslån dyrere enn særlig huslån, men ofte også billån.

Laveste rente på finansportalen for huslån med 75% sikkerhet er for tiden 1,14% effektiv rente. For forbrukslån er laveste rente 9,36%. Det er selvsagt mange ting som spiller inn her, men det er utvilsomt langt lavere rente på huslån enn på forbrukslån. Uansett lån lønner det seg å høre med flere banker. Det er også lov å forhandle om renten. Det er lurt å sjekke hva lånet faktisk koster deg, før du signerer noen papirer.

Når du skal forhandle om renten er det viktig å være klar over at du som kunde blir grundig sjekket. Alle eventuelle betalingsanmerkninger vil komme frem i lyset. For noen banker kan det bety at du ikke får lån, mens for andre betyr det høyere rente.

Hva kan man bruke forbrukslån til

Forbrukslån kan strengt tatt brukes til nøyaktig det du ønsker deg. Dersom du har fått innvilget forbrukslånet ditt, kan du bruke det slik du selv ønsker uten at banken stiller krav til annet enn nedbetaling til avtalt tid og kostnad. Nordmenn pleier likevel å bruke forbrukslån til følgende ting:

Samle flere smålån:

Dersom det er mulig, vil det lønne seg å samle kredittkortgjeld og smålån i ett eller to forbrukslån. Det vil da være mulig å forhandle med banken, eller benytte seg av andre tilbydere for å få enn best mulig rente. Effektiv rente vil også bli lavere siden det blir færre månedlige gebyrer å forholde seg til.

Oppussing

Dersom gjeldsgraden er lav bør det søkes om penger til oppussing på huslånet. Det er likevel mange som ikke har mulighet til dette. Da kan forbrukslån være en god mulighet, og etter at huset er fikset opp er det mulig å få ny takst på huset. Dersom denne viser seg å være høyere enn tidligere, som ofte vil være tilfellet, er det en mulighet til å refinansiere huslånet sitt og da bake inn forbrukslånet i huslånet. Alternativt kan du betale ned så fort som mulig som kan være en rimelig måte for å få pusset opp huset.

Ferie og velvære

Ferie bør hovedsakelig brukes av feriepenger eller oppsparte midler. Det kan likevel være mange årsaker til at dette ikke er mulig. Da kan forbrukslån være et godt alternativ for å kunne reise på drømmeferien. Se på forbrukslånet som et forskudd på feriepenger eller lignende, og betal ned lånet så fort som mulig.

Noen tar opp forbrukslån for å dekke større inngrep innen helse eller velvære. Det kan for eksempel være at du har fått en større skade på tennene, eller at du ønsker å forbedre eksisterende tenner. Et forbrukslån kan være en løsning på dette.

Uforutsette kostnader

Det anbefales å ha en bufferkonto, eller sparekonto for å ha penger i bakhånd til å dekke uforutsette utgifter. Likevel kan du komme i den situasjonen at bufferkontoen ikke er stor nok, eller at det dukker opp flere ting på en gang. Det er dessverre ofte slik at en ulykke sjeldent kommer alene, og når det gjelder økonomi kan det ha store konsekvenser. Bilen kan få skader, eller taket på huset kan springe lekk. Da kan et plutselig behov melde seg, og et forbrukslån er da et godt alternativ.

Hvem passer forbrukslån for

Forbrukslån passer for deg som har en fast og stabil inntekt. Du må ha mulighet for å betale ned lånet over relativt kort tid. Ofte har bankene 1-5 år nedbetaling. Flere banker har også en lavere aldersgrense på 23 år.